Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2017

Η εικόνα της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας, θα φιλοξενηθεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Νέας Ελβετίας στον Βύρωνα μέχρι και τις 29 Οκτωβρίου.

Συγκινητικές εικόνες σήμερα το πρωί στην Αμοργό! Δεκάδες κάτοικοι του νησιού αποχαιρέτισαν την εικόνα της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας, η οποία θα φιλοξενηθεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Νέας Ελβετίας στον Βύρωνα μέχρι και τις 29 Οκτωβρίου.

Πεζή, οι κάτοικοι έφθασαν μέχρι την κλίμακα της ΤΠΚ Γρηγορόπουλος, που έχει αναλάβει την ιερή αποστολή.

Τα πλοία που βρίσκονταν στο λιμάνι απέδιδαν τιμές στην θαυματουργή εικόνα, ενώ οι καμπάνες της Αμοργού χτυπούσαν σε όλη τη διαδρομή.

Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό. Ο κυβερνήτης της πυραυλακάτου έσπευσε να ασπαστεί την εικόνα, ενώ το πλήρωμα απέδιδε τιμές μαζί με όλους τους κατοίκους που είχαν συγκεντρωθεί.

Οι μοναχοί που συνοδεύουν της εικόνα δεν παρέλειψαν να μνηνονεύσουν στις προσευχές τους και το πλήρωμα του πλοίο, όπως μπορείτε να ακούσετε στο ΒΙΝΤΕΟ του armyvoice.gr με τα αποσπάσματα από την ζωντανή μετάδοση της συγκινητικής τελετής που έκαναν κάτοικοι του νησιού.

πηγη....http://www.armyvoice.gr/2017/10/i-panagia-chozoviotissa-me-polemiko-plio-ston-pirea.html


 Η Παναγιά ΧοζοβιώτισσαΣτην Αμοργό, πάνω σ’ ένα γκρεμό 300 μέτρων με θέα τη θάλασσα, δεσπόζει σαν λευκό περιστέρι το ιστορικό και ξακουστό μοναστήρι της Παναγίας Χοζοβιώτισσας που τιμάται στα Εισόδια της Θεοτόκου.

Κτίστηκε το 1088 μ.Χ. από το βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α΄ Κομνηνό σύμφωνα με επιγραφή της Ι. Μονής και με τα πατριαρχικά σιγίλια Ιερεμίου Β΄ (1583 μ.Χ.) και Τιμοθέου Β΄ (1613 μ.Χ.).

Για τον τρόπο άφιξης της εικόνας στην Αμοργό υπάρχουν δύο παραδόσεις: Η πρώτη λεει ότι η εικόνα βρέθηκε μέσα σε μια βάρκα εκεί ακριβώς που είναι κτισμένο το σημερινό μοναστήρι.

Λέγεται ότι την εικόνα τοποθέτησε μια ευσεβής κυρία μέσα σε βάρκα από την πόλη Χόζοβα της Παλαιστίνης και την άφησε να ταξιδέψει μόνη της στην θάλασσα, για να γλιτώσει από τα χέρια των εικονομάχων.
Η δεύτερη εκδοχή λέει ότι τη θαυματουργική εικόνα έφεραν στην Αμοργό μοναχοί από το μοναστήρι του Χοτζεβά της Παλαιστίνης, που βρίσκεται κοντά στην Ιεριχώ, οι οποίοι έφυγαν λόγω των διωγμών από τους εικονομάχους.

Περνώντας από την Κύπρο οι μοναχοί έπεσαν πάνω σε ληστές που βεβήλωσαν, έσχισαν στα δύο και έριξαν στη θάλασσα την εικόνα. Τα δύο τεμάχια ήρθαν με θαυματουργικό τρόπο κάτω από το βράχο της Αμοργού κι ενώθηκαν μόνα τους χωρίς να διακρίνεται τίποτε.

Άλλοι λένε ότι συγκολλήθηκαν από τους μοναχούς που συνέχισαν το ταξίδι τους, έφτασαν στην Αμοργό και έκτισαν το μοναστήρι στον τόπο που τους υπέδειξε η Παναγία. Μάρτυρας για τον τόπο αυτό ήταν η σμίλη, που για αιώνες βρισκόταν σφηνωμένη στο βράχο και έπεσε το 1952 μ.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.